FAQ: για Υπηρεσίες Ελέγχου

Πού βοηθάει ο διαγνωστικός έλεγχος της επιχείρησής μου (Business Check Up);

Το Business Check Up (και ειδικά σε μία ΜΜΕ), που γίνεται από επαγγελματίες συμβούλους, θα φέρει στην επιφάνεια διάφορα γκρίζα σημεία, είτε αυτά είναι στο οργανόγραμμα της, είτε στην εμπορική ή οικονομική λειτουργία, είτε στην παραγωγή, αποθήκη, διακίνηση, κλπ.

Πολύ συχνά βλέπουμε εταιρείες που έχουν ατελέστατο σύστημα μηνιαίων διοικητικών αναφορών - management reporting, που έχουν ακίνητο στοκ (κάτι που μπορεί να κρύβει πρόβλημα στις αγορές ή στην διαχείριση των αποθεμάτων), εταιρείες με μεγάλα και καθυστερημένα υπόλοιπα πελατών (που μπορεί να δείχνουν κακό πιστωτικό έλεγχο και γενικά λάθος διαδικασίες πώλησης), υπερβολικό δανεισμό (κάτι που μπορεί να κρύβει κακή ταμειακή διαχείριση ή πωλήσεις με πολύ μικρό μικτό κέρδος), ή που έχουν μπέρδεμα στις αρμοδιότητες των στελεχών και ένα σωρό άλλα θέματα, τα οποία ο επιχειρηματίας, είτε τα παίρνει πολύ ελαφρά, είτε τα θεωρεί αναπόφευκτα και δημιουργήματα παραγόντων όπως η κρίση, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η αδιαφορία των εργαζομένων, κλπ.

Διορθώνοντας τέτοιες αδυναμίες κάνετε τη λειτουργία της επιχείρησής σας πιο ασφαλή, πιο παραγωγική και βελτιώνετε την κερδοφορία. Ο σύμβουλος θα τα αναδείξει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για κάθε ένα, επισημαίνοντας παράλληλα και τη βαρύτητα κάθε παρατήρησης, για να μπορείτε να βάλετε σε μια προτεραιότητα τις κινήσεις προσαρμογής που θα κάνετε.

Το Business Check Up που κάνετε πρέπει οπωσδήποτε να είναι «εφ’ όλης της ύλης»;

Όχι απαραίτητα, αν και μια διαγνωστική εξέταση είναι καλύτερα να γίνεται σ’ όλο το φάσμα λειτουργιών της επιχείρησης. Είναι πιο σωστό να αφήνετε τον σύμβουλο να εντοπίσει εκείνος τις προβληματικές περιοχές και να κρίνει την σοβαρότητα κάθε θέματος. Ωστόσο, αν προτιμάτε να περιοριστούμε σε μια περιοχή μόνο, μπορεί να γίνει κι έτσι. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε εντοπίσει προβλήματα και να θέλετε επειγόντως επεμβάσεις στη λειτουργία του εμπορικού τμήματος, ή τον συντονισμό αγορών-παραγωγής-πωλήσεων, ή την παρακολούθηση των διακινήσεων αποθήκης, ή τη λειτουργία του λογιστηρίου, την οργανωτική δομή, την αξιολόγηση του προσωπικού, κλπ. Σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να εξετάσουμε αυτή την περιοχή μόνο ή, για την ακρίβεια, να δώσουμε έμφαση σ’ αυτήν, μια που στην πράξη είναι δύσκολο να απομονώσεις τελείως ένα κομμάτι της οργάνωσης.

Τι θα μου ζητήσετε να δείτε κατά τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου;

Είναι απαραίτητο να μπορούμε να δούμε ό,τι νομίζουμε ότι έχει σημασία, να μιλήσουμε με όποιο μέλος του προσωπικού χρειαστούμε (από τη διοίκηση μέχρι τον αποθηκάριο) και να πάρουμε όποια οικονομικά ή άλλα στοιχεία θεωρήσουμε απαραίτητο. Το τι ακριβώς θα ζητήσουμε και σε ποιο βάθος θα φτάσουμε, θα εξαρτηθεί από την πολυπλοκότητα της εταιρείας σας και από την σημερινή σας οργάνωση, κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πριν.

Αν θεωρείτε ότι πρέπει να προστατεύσετε την εμπιστευτικότητα αυτών των πληροφοριών, θα μπορούσαμε να υπογράψουμε σχετικό συμφωνητικό εχεμύθειας (NDA - Non Disclosure Agreement) το οποίο σας καλύπτει νομικά.

Πόσο χρόνο διαρκεί ένας διαγνωστικός έλεγχος; Θα φέρει αναστάτωση στην επιχείρηση;

Ο χρόνος είναι λιγότερος από ό,τι συνήθως περιμένει κανείς. Αυτό οφείλεται αφ' ενός στην εμπειρία μας και τον τρόπο εκτέλεσης της δουλειάς μας, και αφ' ετέρου στο ότι ένα check up είναι εξ ορισμού γενικό και δεν μπορεί να μπει σε μεγάλη λεπτομέρεια. Βέβαια, όσο πιο οργανωμένη είναι η επιχείρηση, τόσο πιο βαθύς μπορεί να είναι ο έλεγχος, όμως ο χρόνος εκτέλεσής του δεν θα είναι ουσιαστικά διαφορετικός. Κατά συνέπεια, μην ανησυχείτε ότι η λειτουργία της εταιρείας θα αναστατωθεί. Οι συναντήσεις μας, άλλωστε, διαμορφώνονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του κάθε στελέχους.

Και για να σας δώσουμε μια ένδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της δουλειάς και παράδοσης της έκθεσής μας, θα λέγαμε ότι για μια τεχνική ή βιομηχανική επιχείρηση, με τζίρο περίπου € 5 εκατ. και ένα σημείο εγκατάστασης (χωρίς, δηλαδή, υποκαταστήματα), θα χρειαστούμε γύρω στις 3 εβδομάδες. Ο χρόνος απασχόλησης των στελεχών σας είναι πολύ μικρότερος. Το μεγαλύτερο μέρος των 3 εβδομάδων χρειάζεται για την επεξεργασία στοιχείων και την κατάληξη και καταγραφή των παρατηρήσεων και προτάσεών μας, κάτι που γίνεται στο γραφείο μας.

Κατά το business check up γίνεται και αξιολόγηση του προσωπικού;

Η αξιολόγηση προσωπικού είναι μία λεπτομερής και εξειδικευμένη δουλειά και δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο ενός γενικού διαγνωστικού ελέγχου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξέτασής μας είναι πιθανό να αντιληφθούμε σημαντικές ελλείψεις κάποιου βασικού στελέχους ή προβληματική σχέση του με τους υφισταμένους του, κλπ. Τέτοια σοβαρά θέματα σαφώς και ενδιαφέρουν τον έλεγχό μας και θα πρέπει να αναφερθούν, όπως αναφέρονται και τυχόν αδυναμίες στη γενικότερη οργανογραμματική δομή της εταιρείας.

Άρα η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι γίνεται μεν μια γενική αξιολόγηση, αλλά όχι στο βάθος και με την πληρότητα που εννοείτε. Αν σας ενδιαφέρει μια τέτοια λεπτομερής και σε βάθος αξιολόγηση, είτε των στελεχών σας, είτε και του συνόλου του προσωπικού, το γραφείο μας μπορεί να την αναλάβει, αλλά σαν μια ξεχωριστή εργασία.

Τι σχέση έχουν οι έλεγχοί σας μ’ αυτούς των ορκωτών;

Ο έλεγχος των ορκωτών είναι ένα πολύ συγκεκριμένο έργο. Αποσκοπεί στην πιστοποίηση του ισολογισμού του ελεγχόμενου και γίνεται με βάση συγκεκριμένους κανόνες (auditing standards) από λογιστές-ελεγκτές που έχουν σχετική κρατική άδεια. Οι έλεγχοι που κάνει το γραφείο μας έχουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία και ελευθερία ως προς το αντικείμενό τους. Άλλωστε γίνονται γιατί το χρειάζεται και το ζητά η ίδια η επιχείρηση κι όχι γιατί το επιβάλλει η νομοθεσία για την ενημέρωση του κοινού.

Σε αντίθεση με τους ελέγχους των ορκωτών, οι δικοί μας δεν σταματούν στην επιβεβαίωση ή μη των οικονομικών καταστάσεων, αλλά εμβαθύνουν και αναλύουν την χρηματοοικονομική δομή και τα αποτελέσματα των εταιρειών, εξετάζουν τη δομή και οργάνωσή τους, επεξηγούν, προτείνουν λύσεις, κλπ. Μπορούν, λοιπόν, να έχουν μεγαλύτερο βάθος, να είναι στοχευμένοι και, κυρίως, να καλύπτουν πολύ περισσότερα από τα νούμερα. Ωστόσο, αν ενδιαφέρεστε για έλεγχο ορκωτού, το γραφείο μας έχει συνεργάτες, με τους οποίους μπορεί να σας καλύψει και σ’ αυτή την ανάγκη.

Τι παρά πάνω από τον ισολογισμό της αποκαλύπτει το due diligence μιας εταιρείας;

Πολύ περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: αναλυτική περιγραφή παγίων και εξοπλισμού, πατέντες ή trade marks, ανάλυση πελατολογείου, κοστολογικά δεδομένα, εσωτερική δομή, δίκτυο διανομής, δοσμένες εγγυήσεις, δεσμευτικές συμβάσεις, νομικές και φορολογικές εκκρεμότητες, υποχρεώσεις που δεν φαίνονται στον ισολογισμό (π.χ. leasing), ανάλυση δανείων, συναλλαγματικούς και λοιπούς κινδύνους, και πολλά άλλα.

Με δύο λόγια, περιλαμβάνει όσα χρειάζεται ένας υποψήφιος επενδυτής για να αποφασίσει αν τον ενδιαφέρει κατ’ αρχήν η εταιρεία. Ο ισολογισμός δεν παρέχει, παρά μια «φωτογραφία» της οικονομικής της θέσης σε μια συγκεκριμένη στιγμή και δεν αρκεί για επενδυτικές κινήσεις.

Θεματολογία: